Home » Waarom kiezen voor wasbare luiers

Waarom kiezen voor wasbare luiers

Gepubliceerd op 21 oktober 2020 om 13:20

Steeds meer mensen kiezen voor wasbare luiers, maar waarom nu net?

 

1. Wasbare Luiers zijn goed voor het milieu

Wist je dat wegwerpluiers zorgen voor 1 ton afval per kind, wasbare luiers daarentegen zorgen nauwelijks voor afval.  Mede hierdoor stoten wasbare luiers (zowel de productie als het wassen) 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers. Daarnaast is er voor wasbare luiers 7 keer minder land nodig voor het produceren van de grondstoffen dan voor wegwerpluiers. Bovendien worden voor wegwerpluiers per kind 6 bomen gerooid en wordt 67 liter ruwe olie verwerkt tot plastic.

2. Wasbare luiers zijn fijn voor de billetjes van je baby

Luieruitslag komt vaak voor bij baby’s die reguliere luiers gebruiken. Dit komt omdat gewone luiers voor een groot gedeelte van plastic zijn. De korrels die in de luier zitten en die het vocht opvangen zijn zo absorberend dat de luiers ook voor een droge huid zorgen. De huid is gevoeliger en kan eerder ontsteken. De materialen van onze wasbare luiers nemen ook veel vocht op maar zijn niet zo absorberend dat deze de huid uitdrogen.

 

3. Wasbare luiers zijn goedkoper op de lange termijn

Uiteraard zijn wasbare luiers in het begin een investering, maar op lange termijn kom je toch een stuk goedkoper uit dan met wegwerpluiers, zelfs als je ook rekening houdt met de kosten voor het wassen van de wasbare luiers. Een baby draagt ongeveer 5 luiers per dag, dat zijn er ongeveer 150 per maand. Jaarlijks geef je dus ongeveer €750 euro uit aan wegwerpluiers, voor dit bedrag kan je best wel wat wasbare luiers kopen. Zeker als je de wasbare luiers daarna hergebruikt voor meerdere kinderen krijg je een enorm groot voordeel in je portemonnee.

 

4. Wasbare luiers zijn goed voor de heupontwikkeling van je baby

Wasbare luiers zijn breder tussen de benen dan wegwerpluiers. Hoewel sommige ouders dat een vervelend gezicht vinden en bang zijn voor de ontwikkeling van hun kindje, is deze brede stand van de benen ontzettend goed voor de heupontwikkeling. Door de brede wasbare luier worden de beentjes een beetje in de kikkerstand geduwd. Hierbij wordt de heupkop goed in de heupkom gedrukt, waardoor de heupen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Bovendien hebben kindjes zo negen maanden lang in de buik van hun moeder gezeten. Ook voor hen voelt het dus heel vertrouwd! De brede stand van de heupen heeft gelukkig ook geen nadelige invloed op de motorische ontwikkeling. Kindjes die wasbare luiers dragen gaan gewoon rollen, kruipen en lopen en zijn hierin niet trager dan hun leeftijdsgenootjes die wegwerpluiers dragen. 

 

5. Met wasbare luiers zijn je kindjes vaak eerder zindelijk

Baby’s met wasbare luiers worden zich eerder bewust van plas- en poepmomenten. Ze krijgen simpelweg eerder natte billen. Deze bewustwording zorgt ervoor dat kinderen over het algemeen een half jaar eerder zindelijk zijn dan kinderen die wegwerpluiers dragen. Dit is fijn, omdat je eerder ‘uit de luiers bent’ en omdat dit weer bijdraagt aan een beter milieu. Ook al kost het gebruik van wasbare luiers in eerste instantie iets meer tijd doordat je ook moet wassen, door dit voordeel win je hier veel tijd terug in de peutertijd.

 

6. Met wasbare luiers heb je minder kans op spuitluiers

Wasbare luiers hebben goede elastieken in de rug en bij de benen waardoor ze beter aansluiten dan wegwerpluiers. Hierdoor is de kans op spuitluiers veel kleiner dan bij wegwerpluiers. Dat scheelt een aantal vervelende verschoningen.

 

bronvermelding:

opanoma.nl

gezonderleven.com

nappys.nl


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.